Stadium: Grundskolans mellanstadium, gymnasieskolan, VUX, vårdyrkesskolor Användningsområde: Grundskolans mellan- och högstadium Gymnasieskolan,VUX Ämnesområde: Historia, medeltiden och sjukvårdens historia. Knappast någon undervisningsfilm bör…
Knappast någon undervisningsfilm bör användas utan introduktion. Vissa av ovan angivna fakta bör klargöras för eleverna före visningen, andra fakta kan tas upp efter visningen eller ges som arbetsuppgifter som löses i grupp eller individuellt. I förteckningen över några källor finns en del lättillgängliga arbeten, som också elever kan utnyttja. Nedan följer exempel på lättare uppgifter, som elever kan lösa med hjälp av filmen (A) ch sedan några fördjupningsuppgifter (B).
Manus, regi och produktion: Nils och Elisabet Håkanson
Speltid: 17 min.
Medverkande: Dalfolk, stockholmare och värmlänningar
Foto och klippning: Mikael Mörling
Masker: Rosa Laurinsson
DISTRIBUTION: Gamla Tider Förlag – en enhet inom FXRealm Studios AB BESTÄLLNING: e:mail: [email protected]
Filmen DIGERDÖD I BYN berättar om vad som händer i en by som drabbas av en farsot, i detta fall pesten. Som bakgrund till filmens händelser får man följa livet i en medeltida by och se arbetet där: män smälter myrmalm i en blästerugn eller tillverkar husgeråd. Kvinnor spinner på slända, mal säd på handkvarn eller kokar mat i grytan över elden mitt på golvet. Ett par män gör upp en affär, det gäller försäljning av ett par kvigor. Kontrak¬tet är en karvsticka, dvs en trästicka med pris och leveranstid på ena sidan och männens bomärken på den andra. Karvstickan bryts och var och en behåller sin del av kontraktet. Mest byter man varor, snickaren får matvaror för sina trämuggar (byteshandel).
Idyllen bryts då en vandrarmunk kommer till byn med den onda nyheten att den stora döden har kommit till Norge. Byborna samlas kring honom på gårdstunet för att höra honom läsa upp ett edikt från kung Magnus Eriksson, där alla uppmanas att göra bot för sina synder för att undkomma döden. Med korset i spetsen och med facklor i händerna vandrar sen byborna till kyrkan, sjungande en botgörarsång. Men dagen därpå kommer till byn en främling från Norge. Han dör och då en av männen tar hans hosor ser man stora svarta bölder på benen och i ansiktet har han blålila utslag. För¬gäves försöker man på olika sätt att skydda sig mot den giftiga luften som man tror orsakar sjukdomen. Efter några dar har byn drabbats av pesten. Prästen tar emot bikt och går också från hus till hus och ger sista smörjel¬sen på en stång för att på så sätt inte föra sjukdomen vidare. Likbärarna för bort liken på en kärra och de överlevande flyr i panik från byn. Man får sedan följa en av dem, Eva, tills hon får kontakt med en överlevande från en annan by.